10 populäraste sakerna att göra med Wifi ombord på flyget

Klart att du ska ha snabbt internet på flyget!

Wifi ombord på flygplan

Vissa flygbolag, som SAS, har lagt flera år på att säkra snabbt internet med Wifi på sina flygplan. Andra jobbar nu febrilt med att komma i kapp. En sak är säker, det är numera en självklarhet att du ska kunna surfa vidare ovan molnen. Flygplan kan utrustas med snabba nätlösningar som klarar musik, film och arbete samtidigt!

Hur fungerar Wifi ombord?

Wifi på flygplan fungerar med hjälp av satelliter och markstationer. All data som skickas till och från planet går via en satellit som överför informationen till och från markstationer. Det här sker på under en sekunds tid och därmed kan du räkna med höghastighetsinternet också på ett flygplan.

Ett flygplan med Wifi har en antenn som skyddas av ett hölje. I planet finns det modem och server och många trådlösa accesspunkter för att ge alla sittplatser stark Wifi-signal. När du använder systemet är det inte svårare än att koppla upp sig till Wifi-tjänsten på en restaurang.

Vilka flygbolag kan erbjuda internet i luften?

I dagsläget har flera flygbolag etablerat Wifi på sina långflygningar såväl som på flera kortflygningar. SAS kan ses som en ledande kraft inom flyg-Wifi men bolag som Finnair och Norwegian har också skapat nyheter med sina lösningar för internet på flyget.

Under kommande månader och år lär frågan snarare bli vilka flygbolag som inte erbjuder Wifi ombord. Det här är en tjänst som så många eftersöker och som nu inte är så svår att lösa med satelliter och markstationer på plats.

Är det säkert med Wifi ombord på flygplan?

Men inte ska vi väl använda mobiler på flyget, det är ju farligt! Det här är en ganska vanlig tanke omkring flyget och internet. Det tar längre tid att installera internet på ett flygplan just på grund av säkerhetsbehovet. Flygbolagen genomgår omfattande tester för att få godkänt för Wifi ombord.

Dessutom använder man sig av de bästa materialen för att se till att lösningarna blir säkra. Installationen sker djupt nere i hjulbrunnen och det här är en tidskrävande process som kan ta en vecka att genomföra. Därefter genomför ingenjörer noggranna tester för att inga risker ska tas. Du kan alltså slappna av och se en film samt kommunicera med familj och vänner på marken utan oro!

Wifi signal ombord

En av riskerna med att använda mobilen ombord handlar om att när mobilen kommunicerar med basstationer på marken så behöver mobilen sända på den högsta signalstyrkan. Sker detta regelbundet och med många mobiler samtidigt så finns en risk att flygplanens instrument påverkas av detta. Men när det gäller Wifi ombord så kommunicerar mobilen med en närliggande accesspunkt inuti flygplanet och då blir signalerna långt mycket svagare.

Hur väl fungerar det?

SAS lösningar har fått mycket fina betyg. Med SAS får du ofta Wifi helt gratis som en del av resan och nätuppkopplingen är snabb och utan hack. Andra flygbolag som Finnair har valt att erbjuda olika lösningar med snabbare eller långsammare internet för olika avgifter. Deras billigare lösning har inte varit utan kritik då det i vissa fall tagit över en timme att ens få tillgång till nätet.

Lågkostnadsalternativ är i vissa fall tidsbegränsade och det kan också upplevas som störande. 30 minuters uppkopplad tid kanske räcker för att skicka iväg ett mejl och chatta snabbt med vänner men inte för att se en film eller hålla videomöte.

Detta är dock ett område som genomgår en snabb utveckling och tekniken blir bättre och bättre samtidigt som fler flygbolag erbjuder alltmer avancerade tjänster. Kontakta därför flygbolagen direkt för uppdaterad information.

Några av de bästa flygbolagen för gratis Wifi är:

 • SAS (inte alltid gratis)
 • Norwegian
 • Emirates
 • Delta
 • Qantas

Vad gör passagerare med Wifi på planet?

Det finns en hel del att göra med Wifi på flygplanet. Spotify toppar listan av vad passagerare använder internet ombord för. Musiken är tydligen mycket viktig för oss när vi flyger. Vi ser också en massa film och då gärna YouTube-klipp. Vissa använder sig av tv-tjänster som SVT Play för att se olika program och andra fortsätter med serier som följs på Netflix.

När det blir VM i olika sporter följs matcherna av hängivna fans i det blå. Flygbolag som tar betalt för sina Wifi-tjänster kan se att efterfrågan ökar under VM-tider. Sociala medier är också flitigt använda under flygturer. Vi är igång som vanligt på Facebook där vi fortsätter samtal och uppdaterar vår status från flyget.

Wifi-tjänsterna marknadsförs som viktiga med tanke på underhållning såväl som för arbete. Det går ju att fortsätta jobba med valfri enhet på flyget när tillgången till nätet är så enkel. Skicka mejl, möts med Zoom, svara snabbt på frågor eller fortsätt jobba via molnet bland molnen.

Nedan anger vi de tio populäraste sakerna att göra med Wifi ombord:

 • Lyssna på musik via Spotify
 • Titta på filmer och Youtube-klipp
 • Använda tv-tjänster som SVT Play
 • Titta på serier på Netflix
 • Titta på sport
 • Använda sociala medier som Facebook och Instagram
 • Skicka e-mail
 • Hålla möten med Zoom, Skype, Teams, etc
 • Surfa runt på olika hemsidor
 • Shoppa

Gratis eller för en mindre avgift

Kostnaden för internet ombord på flyget varierar. Det finns som sagt flygbolag som ger denna tjänst helt gratis på alla sina flyg. SAS har valt en lösning där du inte måste betala för en viss datamängd. Oavsett om du får tjänsten gratis eller för en mindre avgift behöver du inte hålla koll på några gränser för den. Det här är viktigt att tänka på när du ska ut och flyga och vill ha Wifi. Om det finns tidsbegränsningar eller anledning att förvänta hack i streaming kan det vara bättre att låta bli och vänta tills du landar igen för att slippa frustrationen.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>