Det visste du inte om kabinprodukterna på flyget

Varför ser kaffekannan på ett flygplan ut som den gör? Hur kommer det sig att atlasvagnarna har den form som de har och hur mycket väger de egentligen? Det här är frågor som du kanske ställt dig från din stol på planet.

Eller så har du kikat upp mot platsen för syrgasmasken och undrat om det verkligen stämmer att de är där för att du ska bli hög och lullig om det blir en farlig situation. Det hävdade ju Brad Pitts karaktär i filmen Fight Club men det är rätt så långt från sanningen om dessa masker.

Lufthansa A432 Seat Pocket

Nu ska vi ta en titt på några kabinprodukter och andra rutiner i kabinen som du säkert känner igen…

Flygplanskannan är en svensk innovation

Flygplanskannan är ytterligare ett svenskt designunder. Numera syns den smarta formen på flyg världen över. Det var SAS som började med den ergonomiska kannan på 1980-talet. Den togs fram som en lösning på hälsoproblem som personalen ombord upplevde av hanteringen av de tidigare kannorna.

SAS kanna för te och kaffe, design Veryday
SAS-kannan. Foto från Veryday.com

Kannan som är gjord för att göra det lättare att servera kaffe över säten har vunnit utmärkelser och den togs fram av Sven-Eric Juhlin och Maria Bengtzon på Ergonomidesign som idag heter Veryday.

Kannan används av många flygbolag men det är bara SAS som använder den svarta modellen. Det här kan ju låta enkelt nog men beakta att en kaffekanna som ska användas ergonomiskt på ett flygplan måste:

 • Vara lättviktig men ändå rymma mycket dryck.
 • Ha en tyngdpunkt som ligger närmre handen på den som serverar.
 • Ha en droppfri pip.
 • Hålla temperaturen en längre stund.
 • Klara av slag och slitage.
 • Klara av temperaturförändringar.

Allt detta lever den svenska kaffekannan för flygplanet upp till med råge. Heja svensk design!

Du kan få flygplansmaten hemma!

Visste du att maten på flygplan är så pass populär att många undrar hur de kan få den hemma. Under Corona-pandemins intåg 2020 var det flera flygcateringbolag som gjorde sitt utbud tillgängligt på marken. Detta både för att överleva och för att folk var extra intresserade av flygplansmaten då flygen inte längre flög.

Det går att beställa flygplansmat i de karaktäristiska förpackningarna hem eller till jobbet. Istället för vanlig lunchcatering kan du välja flygmatscatering och njuta av känslan av att vara ute och flyga då du inte är det.

Atlasvagnen med mat och varor

Den där vagnen som körs i gångarna mellan stolarna är inte ett nytt fenomen. Flygplansvagnen för servering av mat introducerades på flygplan mot slutet av 1960-talet. Då insåg man att det inte gick att servera mat på ett effektivt sätt utan en vagn. Med många passagerare som förväntade sig sina måltider samtidigt blev det nödvändigt med vagnar med perfekt passform.

Atlas vagn för servering ombord
Den välkända atlasvagnen

Vagnen kallas ofta för atlasvagn eftersom ATLAS är den storlek som de flesta flygbolag använder sig av. Namnet kommer från en sammanslagning av de första bokstäverna i namnen på flygbolagen som började använda sig av atlasvagnen:

 • Alitalia
 • TAP
 • Lufthansa
 • Air France
 • Sabena

Det finns andra modeller som ACE som British Airways använder sig av och KSSU som syns på KLM, Swissair och SAS flygplan.

Atlasvagnen har hjul som går att bromsa och smarta låd-system som går att nå från båda sidorna. Utan last väger atlasvagnen omkring 15 kg. Med last är den givetvis mycket tyngre vilket ställer höga krav på hjulen som måste låsas ordentligt.

Syrgasmasker och säkerhetsinstruktioner

När du stiger på flygplanet förväntar du dig en flygvärdinna som hälsar på dig personligen. Det kan verka som att detta välkomnande är en del av kabinens inredning och något som är till för att det ska kännas trevligt att komma ombord.

Flygvärdarna är en otroligt viktig del av flygkabinen men de säger inte hej bara för att vara artiga. När du kliver på scannas du av kunniga ögon. Om du verkar vara en person som skulle kunna hjälpa till i en nödsituation kommer flygvärdinnan ihåg det.

Så snart som alla sitter ner kommer flygpersonalen att gå igenom säkerhetsrutiner. Kanske lyssnar du bara med att halvt öra för att du har hört så många gånger om hur säkerhetsbältet ska sitta, var nödutgångarna finns och hur en syrgasmask ska placeras snabbt över näsa och mun.

Syrgasmaskerna finns alldeles ovanför sätena men var finns gas-tankar med syrgas? Det finns inga sådana på flygplanet för det hade blivit alldeles för tungt. Istället finns det en blandning av kemikalier i panelen ovanför ditt säte. Dessa kemikalier skapar syrgas då de förbränns och det är också därför som det kan lukta lite rök då maskerna faller ner och börjar användas.

Den kemiska processen går igång så snart som du andas i masken och det är därför som flygpersonalen förklarar att du just måste andas i masken för att den ska fungera. Det är det många som missar då de tänker att de redan kan den där säkerhetspresentationen utantill.

En syrgasmask kommer att ge syre till dig under en kvarts tid. Därefter finns det inte mer att hämta från den. Men en kvart är inte så lite som det låter. På en kvarts tid kan piloterna ta planet ner till en höjd som är säker och där det finns tillräckligt med syre för passagerarna.

Nedtonat ljus under långflygningar

Varför släcker de inte bara ljuset i kabinen när det blir dags att flyga en längre sträcka och folk vill sova? Ljusen dimmas och det ger ju en avslappnad atmosfär. Om du vill ha det mörkt som hemma i sovrummet får du be om en blindkavle eller ta med din egen.

Den nedtonade belysningen under flygturen, och vid start och landning, i kabinen har en god anledning. Tanken är att passagerare snabbt ska kunna se var nödutgångar finns om det blir nödvändigt. Dessutom kommer ett nedtonat ljus göra det enklare att orientera sig och se om det blir ännu mörkare. Det handlar alltså inte bara om att skapa en lugn atmosfär där folk kan vila.

Finns flytvästen under stolen?

Förhoppningsvis kommer du aldrig att behöva använda dig av den flytväst som finns under stolen på flygplanet. När du går ombord bör du dock kontrollera att den ändå finns där. När flygvärdinnan går igenom hur den ska användas kan du känna efter. Det har visat sig att flytvästarna från flygplan är stöldbegärliga. De försvinner med jämna mellanrum och det här upptäcks inte alltid av de som städar planet. Om flytvästen inte finns på plats under sätet ska du säga till om det på en gång!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>