Covid-19 tar din flygupplevelse till nya höjder

Covid-19 påverkan på flygresandet

Redan innan Covid-19 lamslog en hel värld jobbade flygindustrin intensivt med att förbättra passagerarnas upplevelser ombord. Pandemin har satt fart på en process som är till för att förenkla resor med flyg. Det handlar om spännande innovationer för bokning men också ett bättre tänk vad gäller hantering av shopping och mat på flygplanet. År 2020 gick flygindustrin genom en kris då landsgränser stängdes och charterresor ställdes in. Det kan komma att ta många år innan flygindustrin har återhämtat sig från Corona-smockan. Samtidigt har pandemin lett till att smarta innovationer har implementerats snabbare och redan nu kan passagerare njuta av effekterna.

Mindre mänsklig kontakt är en utmaning i luften

Olika länder har från pandemins start sett olika på hur den ska hanteras. Vi kan dock se att hälsomyndigheter världen om tycks rörande eniga om behovet av att minska kontakt med smittade och sjuka människor. Det här är en målsättning som leder till höga krav på vad som ska gälla i en flygkabin. Utöver att flygbolagen minskade på antal passagerare per flight började man också se på hur man skulle kunna hålla avstånd ombord men behålla god service. När vi flyger förväntar vi oss en hel del.

På flyget vill vi ha:

 • Sittplatsen vi föredrar.
 • Flygplansmat vi tycker om.
 • Varm och fräsch mat.
 • Dricka när vi behöver det.
 • En varm handduk för rengöring då vi rest långt.
 • Enkel tillgång till toalett.
 • Möjlighet till fördelaktig shopping.
 • Underhållning som passar oss.
 • Smidig på- och avstigning utan köer.

Färre passagerare på flygplan kan göra det lättare för personalen ombord att leva upp till flera av dessa punkter. Särskilt under pandemitider. De nya tekniska lösningarna för bokning kommer också att ge positiva effekter då säten kan fyllas precis som vanligt igen.

Boka allt från måltid på flyget till shopping i förväg

Något som verkligen har varit en positiv effekt av de nya kraven på grund av pandemin är utvecklingen av bokningssystem. Samtidigt som en biljett bokas går det att ange alla önskemål och därmed minimera kontakten med personal på flygplatsen och ombord på flygplanet.

Om du glömmer att boka något

Nu är det inte så att den som kommer till flygplatsen och inser att han har glömt att boka något i förväg får ångra det tills nästa resa. Det går nämligen att göra ändringar och bygga på med fler tjänster och val under resans gång.

De nya smarta systemen låter dig som passagerare göra val via en enkel meny på din mobiltelefon. Det här gäller allt från det säte som du sitter i till det du vill köpa taxfree eller vad du vill dricka på flygplanet.

Skräddarsydd flygcatering ombord

Vad blir det för mat på flyget? Det är en fråga vi ofta ställer oss och har vi tur blir det en riktigt läcker och fräsch måltid som gör upplevelsen ombord mycket positiv. Det här beror ju en hel del på vilken catering för flygbolag som levererar maten.

Under Coronapandemin 2020 har det ställts större krav än någonsin på maten som serveras i sällskap. Flygcatering har förvisso fått mindre att göra när flyg ställs in men samtidigt har flygmaten fått produceras på nya sätt för att möta internationella pandemiregler.

En snabb lösning var individuella förpackningar och det har också lett till möjligheten att få skräddarsy måltider. Precis som att det går att boka ett säte i förväg, kan du tala om vilken mat och dryck du föredrar på flyget. Den kommer i en personlig förpackning som ingen annan har rört.

Det här är ett system som ger stora fördelar både för flygbolagen och för passagerare. Skräddarsydda måltider på flyget betyder nämligen att:

 • Passagerare kan få fler val för långa flygresor där det kan bli tal om flera måltider.
 • Personalen ombord slipper hantera mat i onödan. Varje passagerare har ju sin beställning redo.
 • Det blir mindre matsvinn då man inte behöver ta med onödiga mängder mat ombord.
 • En personlig låda är enklare att hantera både för passagerare och för flygvärdar.
 • Nya beställningar sker snabbt och lätt via appar istället för att en flygvärdinna måste informeras personligen om ändringar.

Lågprisbolag som Ryan Air har redan anammat förbeställda måltider som standard för deras långflygningar. Fler flygbolag förväntas anamma tekniken helt enkelt för att den spar pengar och tid och gör det trevligare ombord för passagerare och flygpersonal.

Även om en passagerare glömmer bort att beställa maten i förväg går det att göra detta ombord. Istället för att ha ett samtal med flygvärdinna kan beställningen av mat på flyget läggas in via appen på mobilen. Då syns den genast hos flygpersonalen som kan se till att önskad måltid kommer till det säte som beställer den.

Det som minskade risken för smittspridning under pandemin kommer fortsatt att ses som en stor hjälp vad gäller hantering av mat ombord. Passagerare slipper vänta på att personal ska nå deras säte för att ta reda på vad de önskar. Allt sker elektroniskt och snabbt.

Ska det vara låd-mat på flyget för all framtid?

Mat i en låda kan låta praktiskt och faktiskt också riktigt hygieniskt men det är inte säkert att det blir låd-mat på flyget för all framtid. Om du betalar för första klass och får en pappkartong med en ostsmörgås hjälper det inte mycket att det är väldigt god och fräsch ost på smörgåsen.

Olika resor kräver olika typer av mat och därför kommer flygbolagen att få justera hantering av catering för flygmat under kommande månader och år. Passagerare kan acceptera enklare lösningar under en pandemi, men när pandemin är över kommer behovet av restaurang i luften att återkomma.

Det är förstås möjligt att pandemin ändå har lett till innovationer vad gäller hanteringen av flygmat som gör att framtida måltider på flygplanet kommer att hålla mycket högre standard. Hanteringen blir enklare för personalen och maten fräschare och säkrare för passageraren.

Stora pengar att spara på tekniken

Intresset för att skynda på utvecklingen av smarta tekniska lösningar för passagerare handlar givetvis inte bara om att försöka förhindra smittspridning på flygplan. Det har länge funnits ett behov av att göra flygresor mer ekonomiska med bättre lösningar till exempel för shopping.

Om personalen ombord kan lägga mindre tid på interaktion med varje enskild passagerare och dess önskemål är det också kostnadseffektivt. Istället för att samla in beställningar, sortera och dela ut individuella påsar kan resenärer själva sköta detta via appar på sina telefoner.

Tekniken gör det möjligt för flygbolagen att spara stora pengar. Det kan bli en viktig hjälp då de försöker återhämta sig när Coronakrisen är över. Ju mer passagerare kan sköta på egen hand, desto enklare blir det att hantera logistiken.

Smidig shopping från mobiltelefonen

Shopping ombord från mobiltelefonen

Pandemin ledde till att flygbolagen var tvungna att se på pappersfria lösningar för betalningar ombord. Behovet av att minska kontakten för utbyte av kontanter och kvitton ledde till nya system för shopping som lär leva vidare under kommande årtionden.

Steget till kontantfria betalningar i kabinen har dock inte varit särskilt långt. För de allra flesta är det enkelt att ladda ner en app och sköta all shopping på flyget via denna. Det innebär att flygpersonal inte måste ta hand om betalningar och kvitton som tidigare. Kontakten minskas men också tiden som hade lagts på detta.

Passagerare behöver inte vänta på sin tur och personalen slipper hålla ordning på vem som beställt vad. Allt detta sköts via system som till och med gör det möjligt att ta hand om shoppingen på flyget långt innan du har nått check-in.

Bra lösningar för miljön

Många såg Coronapandemin som ett svar på klimatdebattens frågor om flygets inverkan på miljön. Att färre flyg har setts på himlen över varje kontinent kan i framtiden förse forskare med intressanta mätresultat och bättre förståelse för flygets faktiska inverkan på klimat och miljö.

Samtidigt är det väldigt spännande att se på hur flygets nya tekniska innovationer också är ett slag för miljön. Vi har berört matsvinn som ett problem som i stort sett elimineras med hjälp av skräddarsydd flygcatering för varje passagerare.

Passagerarens möjlighet att i förväg tala om för flygbolaget vilka önskemål som finns är också bra för hållbara lösningar. Det handlar inte bara om att undvika att ta med mat på flyget som inte behövs. Det går också att planera bättre för bagage och den totala vikten för ett flygplan med de nya tekniska lösningarna. Det kan också få betydelse för energikonsumtion och i förlängningen för miljön.

Ta bara en sådan enkel sak som att alla på ett flygplan kanske inte har behov av en varm våt handduk när resan närmar sig sitt slut. Då passagerare med smarta appar kan tala om vad de faktiskt vill ha behöver flygpersonalen inte gissa. Det blir mindre skräp efter varje flygresa!

Bättre underhållning ombord

De flesta tycker om att se en film och lyssna på musik ombord. Tidigare lösningar med stora skärmar som alla fick dela på kan dock ses som förlegade i en tid då alla har ett Netflix-konto. Varför ska vi behöva samsas om underhållningen på flyget?

För att få folk att bli kvar i sina egna säten och minska kontakten mellan passagerare och flygpersonal har in-flight-underhållningssystem uppdaterats. Med en smartphone kan du som passagerare styra vad som händer på skärmen som finns i sätet framför dig. Med Wi-Fi och Bluetooth är det också enkelt att se till att varje passagerare får ljudet från underhållningen till privata hörlurar.

Flygbolag har fått se på kostnadseffektiva lösningar för att göra om den utrustning som redan finns så att den bättre matchar behoven av individuell underhållning i varje säte. Trådlös IFE-hårdvara finns sedan tidigare och under pandemin har nya lösningar som bygger på denna tagits fram.

Passagerare kan njuta av underhållning på skärmen i sätet samtidigt som det är möjligt att surfa på nätet på den egna mobila enheten. Precis som på marken. Det blir en smidig resa utan avbrott i kontakten med omvärlden.

Summa summarum

Coronapandemin har varit en tuff utmaning för flygbolagen. De som har överlevt har dock kunnat se många positiva möjligheter tack vare tekniska innovationer för minskad mänsklig kontakt. För passagerare kan det här betyda att flygcatering, underhållning och shopping ombord tack vare Covid-19 kommer att ta flygupplevelsen till oanade höjder.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>