Här är innovationerna som gör flyget miljövänligt!

Det är väl ändå inte miljövänligt att flyga!?! Flygbranschen har ju länge fått skarp kritik inom miljö- och klimatdebatten men flygbolagen har faktiskt gjort en hel del för att dra strån till miljöstacken. Här är innovationerna som gör flyget miljövänligare och som också ökar din komfort då du är ute och reser.

Inuti, Flygplan, Flygbolaget, Resa, Passagerare, Säte

Alla vill ha god mat på flyget

Nu är kraven på flygcatering tuffare än någonsin. Utöver att passagerare vill ha måltider som ser ut och smakar gourmet ska dessa komma i förpackningar som är miljövänliga och attraktiva. Varje måltid ska vara exakt och precis det som den som får den vill ha.

Är det här en omöjligt ekvation? Det verkar inte så. Bland senare innovationer för flygindustrin ser vi system som gör det möjligt att i förväg beställa mat till flyget. Det betyder att du som passagerare kan göra dina val av flygmat samtidigt som du beställer din biljett.

Förbeställd mat till flyget ger flera fördelar:

  • Urvalet blir större och mer flexibelt.
  • Passageraren får flygplansmaten han eller hon vill ha.
  • Flygpersonalen kan jobba effektivt med servering.
  • Mat-svinnet på flyget minskar.
  • Planet måste inte lastas tungt med onödig mat.

De nya systemen utesluter inte möjligheten att välja mat och dryck ombord på ett fritt sätt. Det går fortsatt att beställa valfri måltid på flyget från ett varierat utbud. Det här betyder inte att flyget belastas med onödigt mycket mat som tidigare.

Då så många drar nytta av att beställa flygmaten i förväg gör det skillnad. Dessutom får flygvärdinnor en mycket bättre arbetssituation när det är så enkelt att se vem som vill ha vad. Detta utan att behöva en massa individuella samtal.

Smarta innovationer för mat på flygplan är bra för miljön, för de som reser och för de som jobbar på flyget!

Förpackningar som är nedbrytbara

Maten kommer ofta i lådor av olika slag. Det kan vara svårt att komma runt behovet av förpackningar på ett flygplan. Vi vill ju helst se att maten vi serveras ombord inte har rörts av andra. Den ska se fräsch ut och då behövs det förpackningar som sluter tätt men är enkla att öppna.

Idag kan flygbolagen använda sig av pappers- och plastmaterial som är miljövänliga. De där plastförpackningarna som sluter om knivar och gafflar är inte längre den miljöbov de en gång var. SAS jobbar sedan ett bra tag med växtbaserad plast (CPLA) som är nedbrytbar. Det ger produkter som fortsatt känns fräscha men som inte belastar miljön på samma sätt som andra plastmaterial gör. Det här får också positiva konsekvenser rent skattemässigt för bolagen.

Jorden, Klot, Växt, Eco, Grön, Natur, Bevara, Återvinna

En varm handduk istället för en våtservett

Den som samlar på våtservetter tycker kanske att det är lite trist att dessa inte längre ges ut lika flitigt på flygplan. Många använder inte den inplastade våtservetten efter maten på flyget. De sparar den istället eller låter den landa direkt i sopen. Det här är givetvis något som inte kan ses som bra för miljön.

En innovation som du kanske har fått uppleva är den varma handduken. Den har ersatt våtservetten på många flygningar. Istället för en engångsservett får du en varm och skön handduk att göra rent händer och ansikte med. Det är också något som minimerar exponering för de kemikalier som kan finnas i våtservetter.

Den varma handduken är mycket bättre eftersom den är hållbar. När flygturen är över samlas handdukarna in för att tvättas och återanvändas. Flygpersonalen delar bara ut det antal varma handdukar som krävs. Det ger minimalt svinn.

Bättre shopping trots färre varor på flyget

Faktum är att det blir mindre vanligt att shoppa ombord på flygplan. Länge var det vanligt att folk köpte parfymer och alkohol på flyget. Det här är dock inte lika intressant då det finns så gott om taxfree butiker på flygplatser.

När varje flygplats ser ut som ett gigantiskt köpcentrum är det ju få som känner behovet av att köpa prylar på flyget. Inte ens då det ges bra priser och lockas med fina bilder i kataloger. Katalogerna är i sig själva utdaterade då folk helst vill ha interaktiva presentationer med bild och film.

Länge fortsatte flygbolagen att flyga med en stor last av alkohol och parfymer. En del ville ju fortfarande beställa ombord. Men under senare år har flera bolag helt lagt ner den här typen av verksamheten. Fast nu kanske de kommer att ta upp den för full fart igen för systemen för shopping ombord har förändrats.

Icke Vävda Väskor, Miljövänliga Påsar, Påsar

Handla i luften och få varorna när du kommer hem

Ett exempel på innovation ombord som är bra för miljön är möjligheten att shoppa på planet liksom du gör online. Du kan använda en särskild app eller surfa till en hemsida där planets utbud finns.

Med lockpriser kan flygbolagen tjäna mer på denna tjänst utan att behöva ha med varorna som säljs ombord. Betänk att du kan göra din beställning på utresan och ha den vid din dörr då du kommer hem igen.

Dagens system för shopping är avancerade. Det går att beställa varor från jordens alla hörn och få dessa på en dag eller två till det egna hemmet. Det här är något som flygbolag drar nytta av med nya spännande innovationer som appar som du når direkt från flygstolen med din mobiltelefon.

När du kan använda dig av dina mobila enheter på flyget precis som på marken ökar chansen för att du kommer att nappa på de shopping-erbjudanden som ges ombord. Det här ger flygbolagen nya möjligheter till inkomster. Samtidigt kan man på detta vis sluta dra med sig onödigt tung last som drar mer bränsle och därmed har negativ effekt på vår miljö.

Flyget är en del av en kedja

När vi reser med flyget är detta en del av en längre kedja som inkluderar en hel del logistik. Flygbranschen är med och påverkar med nya smarta tekniska lösningar på flera plan. Under senare år har svenska resenärer kunnat dra stor nytta av smarta lösningar för flygbussar med avgångar som passar perfekt ihop med flygens avgångar.

I och med att det går att på egen hand med en enkel app planera hela resan från dörren i hemmet och tillbaka igen ger det stora fördelar då energi och resurser kan sparas på. Du spiller inte tid på att vänta och gemensamma transporter kan fungera på ett effektivt sätt.

Redan på flyget ser du var du bör vara och när då du har kommit fram. Det underlättar i flera led och kan också vara bra för miljön på så vis att det blir mindre spill av allt från mat till energi. God planering är A och O när det kommer till att förändra världen. Här är flygbolagen med och leder utvecklingen av system som liksom ringar på vattnet kan få oanade effekter inom flera industrier.

Viktig analys om passagerares beteende

Något som många flygbolag nu jobbar med är analys av passagerares beteende. Man ser närmre på hur vi äter, shoppar och beter oss då vi flyger. Det här kan skilja sig en hel del mellan olika typer av flygresor.

Med bättre kunskap om vilka behov som finns för varje flygrutt kan flygbolagen anpassa sitt utbud. Det här berör flera områden. Det går att planera för flygturen mycket bättre med statistik och analys av tidigare resor. Det här gör att man kan flyga lättare men också att det går att förse planet med de viktigaste produkterna för en lyckad flygtur.

Att det finns stora pengar i den information som flygbolagen har tillgång till vad gäller passagerares beteenden råder det inga tvivel om. Det här är en källa till nya möjligheter och något som med största sannolikhet kommer att leda till förändringar inom flygindustrin under kommande år. Med moderna program och mjukvaror går det att får fram statistik och dra korrekta slutsatser. Det här är också en process som faktiskt lägger grunden till nya innovationer. Det är ju med analysen som flygbolagen inser vad som finns i överflöd och vad som fattas. Därefter kommer arbetet med att ta fram lösningar som är bra både för miljön och för passagerare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>